Sale!

Downloadable Test Bank for Radiology for the Dental Professional,10th Edition, Frommer

$100.00 $50.00

Downloadable Test Bank for Radiology for the Dental Professional,10th Edition, Frommer, ISBN10: 0323570283, ISBN10: 9780323479332

Download Sample

Product Description

Spread the love

Test Bank for Radiology for the Dental Professional,10th Edition, Frommer, ISBN10: 0323570283, ISBN10: 9780323479332

Table of Contents
1. The History of Ionizing Radiation and Basic Principles of XRay Generation
2. The Dental XRay Machine
3. Image Formation
4. Image Receptors
5. Biologic Effects of Radiation
6. Patient Protection
7. Operator Protection
8. Infection Control in Dental Radiography
9. Intraoral Radiographic Technique: The Paralleling Method
10. Accessory Radiographic Techniques: Bisecting Technique and Occlusal Projections
11. Film Processing Techniques
12. Panoramic Radiography
13. Extraoral Techniques
14. Radiography of the Temporomandibular Joint
15. Digital Imaging
16. Advanced Imaging Systems
17. Quality Assurance
18. Patient Management and Special Problems
19. Film Mounting and Radiographic Anatomy
20. Principles of Radiographic Interpretation
21. Caries and Periodontal Disease
22. Pulpal and Periapical Lesions
23. Developmental Disturbances of Teeth and Bone
24. Bone and Other Lesions
25. Legal Considerations
Appendix: Common Error Summaries
Glossary
Index

SAMPLE CHAPTER

MULTIPLE CHOICE

1. The duty rating refers to the number of consecutive seconds a machine can be operated before it overheats, and the duty cycle refers to the portion of every minute that the dental machine can be used without overheating.
a. Both statements are true.
b. Both statements are false.
c. The first statement is true, the second is false.
d. The first statement is false, the second is true.

ANS: A
Both statements are true.

DIF: Average: Comprehension REF: p. 9 OBJ: #8
MSC: CDA: Radiation Safety for Patients and Operators: B2
NOT: NBDHE: 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs: 2.1 Principles of radiophysics and radiobiology

2. Too many electrons can hit the target causing too much heat production when the milliampere (mA) setting of the xray machine is more than:
a. 5.
b. 8.
c. 11.
d. 15.

ANS: A
Heat production at the target is the limiting factor of the milliampere (mA) setting of a dental xray machine and an mA of more than 15 more electrons hit the target causing an increase in heat production.

DIF: Challenging: Application REF: p. 8 OBJ: #8
MSC: CDA: Radiation Safety for Patients and Operators: B1
NOT: NBDHE: 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs: 2.1 Principles of radiophysics and radiobiology

3. Ultrasonic radiation is part of the electromagnetic spectrum, and has no effect on tissue.
a. Both statements are true.
b. Both statements are false.
c. The first statement is true, the second is false.
d. The first statement is false, the second is true.

ANS: D
Ultrasonic radiation is not part of the electromagnetic spectrum, so the first statement is false. It is nonionizing radiation and therefore has no effect on tissue, so the second statement is true.

DIF: Average: Comprehension REF: p. 5 OBJ: #4
MSC: CDA: Radiation Safety for Patients and Operators: B2
NOT: NBDHE: 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs: 2.1 Principles of radiophysics and radiobiology

4. Federal regulations require that all dental xray machines have which of the following?
a. An audible signal in addition to the signal lights in the control panel when an exposure is being made.
b. A light in the control panel that signals when an exposure is being made.
c. An audible signal when an exposure is being made.
d. There are no federal regulations in this area.

ANS: A
Federal regulations require that all dental xray machines must have an audible signal in addition to the signal lights in the control panel when an exposure is being made.

DIF: Challenging: Application REF: p. 10 OBJ: #9
MSC: CDA: Radiation Safety for Patients and Operators: E2
NOT: NBDHE: 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs: 2.5 Principles of radiophysics and radiobiology

5. In a stable atom the number of orbiting electrons () equals the number of protons (+) in the nucleus. Therefore, the atom is electrically neutral.
a. Both statements are true.
b. Both statements are false.
c. The first statement is true, the second is false.
d. The first statement is false, the second is true.

ANS: A
Both statements are true.

DIF: Average: Comprehension REF: p. 7 OBJ: #6
MSC: CDA: Radiation Safety for Patients and Operators: B2
NOT: NBDHE: 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs: 2.1 Principles of radiophysics and radiobiology

6. Ionization occurs:
a. when an atom loses a proton.
b. when the atom has no charge.
c. when an atom gains a neutron.
d. when an atom loses an electron.

ANS: D
When an orbiting electron is ejected from its shell in an electrically stable or neutral atom, the process is called ionization.

DIF: Average: Comprehension REF: p. 7 OBJ: #6
MSC: CDA: Radiation Safety for Patients and Operators: B2
NOT: NBDHE: 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs: 2.1 Principles of radiophysics and radiobiology

7. All of the following are the basic elements of an xray tube needed to produce xrays EXCEPT one. Which one is the EXCEPTION?
a. High voltage
b. The production of heat
c. A target to stop the electrons
d. A source of electrons within the tube.

ANS: B
The three basic elements of an xray tube needed to produce xrays are: high voltage to accelerate electrons across the tube, a source of electrons within the tube, and a target to stop the electrons. Heat production at the target is the limiting factor of the milliampere.

DIF: Average: Comprehension REF: p. 8 OBJ: #9
MSC: CDA: Radiation Safety for Patients and Operators: B1
NOT: NBDHE: 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs: 2.1 Principles of radiophysics and radiobiology

8. Each of the following are examples of particulate radiation EXCEPT one. Which one is the EXCEPTION?
a. Neutrons
b. Electrons
c. Alpha particles
d. Gamma particles

ANS: C
Particulate radiation consists of atoms or subatomic particles that travel at high speeds to transmit their kinetic energy. Examples of particulate include electron (sometimes called beta particles), protons, neutrons, and alpha particles. Gamma particles are not particulate radiation.

DIF: Average: Comprehension REF: p. 4 OBJ: #3
MSC: CDA: Radiation Safety for Patients and Operators: B4
NOT: NBDHE: 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs: 2.1 Principles of radiophysics and radiobiology

9. The difference in the electromagnetic spectrum between xrays and visible light lies in the:
a. energy.
b. wavelength.
c. subatomic particles.
d. weightlessness of the waves.

ANS: B
The individual radiations of the electromagnetic spectrum differ in their wavelengths and frequencies and thus in many of their properties including their ability to penetrate objects. The weightlessness of the waves is what they have in common.

DIF: Average: Comprehension REF: p. 4 OBJ: #4
MSC: CDA: Radiation Safety for Patients and Operators: B2
NOT: NBDHE: 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs: 2.1 Principles of radiophysics and radiobiology

10. Each of the following are properties of xrays EXCEPT one. Which one is the EXCEPTION?
a. xrays are invisible.
b. xrays travel in wavy lines.
c. xrays can penetrate structures.
d. xrays can adversely affect human tissues.

ANS: B
Xrays travel in straight lines not in wavy lines. All the other answers are correct properties of xrays.

DIF: Easy: Knowledge (Recall) REF: p. 6 OBJ: #5
MSC: CDA: Radiation Safety for Patients and Operators: B2
NOT: NBDHE: 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs: 2.1 Principles of radiophysics and radiobiology