Sale!

Downloadable Test Bank for You May Ask Yourself: An Introduction to Thinking like a Sociologist, 6th Edition, Dalton Conley

$100.00 $50.00

Downloadable Test Bank for You May Ask Yourself: An Introduction to Thinking like a Sociologist, 6th Edition, Dalton Conley, ISBN10: 0393674185, ISBN: 9780393674187

Download Sample

Product Description

Spread the love

Test Bank for You May Ask Yourself: An Introduction to Thinking like a Sociologist, 6th Edition, Dalton Conley, ISBN10: 0393674185, ISBN: 9780393674187
Table of Contents
Chapter 1: The Sociological Imagination: An Introduction
Chapter 2: Methods
Chapter 3: Culture and Media
Chapter 4: Socialization and the Construction of Reality
Chapter 5: Groups and Networks
Chapter 6: Social Control and Deviance
Chapter 7: Stratification
Chapter 8: Gender
Chapter 9: Race
Chapter 10: Family

SAMPLE CHAPTER

CONCEPT MAP
I. The Social Imagination
A. What Are the True Costs and Returns of College?
B. Getting That Piece of Paper
II. What Is a Social Institution?
III. The Sociology of Sociology
A. August Comte and the Creation of Sociology
i. Harriet Martineau
B. Classical Sociology Theory
i. Karl Marx
ii. Max Weber
iii. Émile Durkheim
iv. Georg Simmel
C. American Sociology
i. W. E. B. DuBois
ii. Jane Addams
iii. Talcott Parsons
D. Modern Sociological Theories
i. Conflict Theory
ii. Feminist Theory
iii. Symbolic Interactionism
iv. Postmodernism
v. Midrange Theory
IV. Sociology and Its Cousins
A. History
B. Anthropology
C. The Psychological and Biological Sciences
D. Economics and Political Science
V. Divisions within Sociology
A. Microsociology and Macrosociology

MULTIPLE CHOICE

1. As defined by C. Wright Mills, which of the following “enables us to grasp history and biography and the relations between the two within society”?
a. formal sociology c. microsociology
b. sociological imagination d. macrosociology

ANS: B DIF: Easy REF: The Sociological Imagination (I)
MSC: Remembering

2. A female manager is attempting to climb her way to the top of the corporate ladder. She works as hard as, if not harder than, her male colleagues, but nothing she does seems to help her advance. She begins to notice a pattern: Men are often promoted, but women are often overlooked for advancement. The realization that many women in her circumstance are experiencing the same discrimination is an example of
a. anomie. c. sociological imagination.
b. Verstehen. d. social cohesion.

ANS: C DIF: Moderate REF: The Sociological Imagination (I)
MSC: Applying

3. In Pulp Fiction, two characters discuss and reflect on how in Holland people put mayonnaise on their french fries instead of ketchup. Your textbook author uses this to illustrate the concept of
a. the sociology of film. c. social institutions.
b. the sociological imagination. d. formal sociology.

ANS: B DIF: Easy REF: The Sociological Imagination (I)
MSC: Understanding

4. A panel of community leaders holds a discussion about poverty and environmental hazards, noting that poorer people are more likely to live near such hazards. One audience member argues that people can simply choose to move and that this is not a communitylevel problem. The panelists note that poverty creates a context in which choices about residence are made. The panelists’ point illustrates the concept of
a. urban sociology. c. the sociological imagination.
b. social institutions. d. macrosociology.

ANS: C DIF: Moderate REF: The Sociological Imagination (I)
MSC: Understanding

5. Generally speaking, what does it mean to think like a sociologist?
a. to think of the world in such a way as to make the familiar strange
b. to place our own values above data we collect about
c. to think of individuals as members of an organized group
d. to see culture as a more powerful force than armies or industry

ANS: A DIF: Moderate REF: The Sociological Imagination (I) | InQuizitive
MSC: Understanding

6. According to social theorist Randall Collins, getting a “piece of paper” is more important to many than actually having the knowledge to do a job. He calls the undue priority placed on formal education
a. microsociology. c. normlessness.
b. credentialism. d. xenophobia.

ANS: B DIF: Moderate REF: Getting That Piece of Paper (I.B)
MSC: Understanding

7. AshaRangappa, dean of admissions at Yale Law School, explained that most students who apply to Yale Law School have already benefited from opportunities that make them appear to be stronger candidates than those from less advantaged backgrounds. In the sociological perspective, this implies that
a. as a social institution, education tends to reinforce existing inequalities.
b. education is the best opportunity for reducing inequality.
c. microsociology is the better way to study America’s universities.
d. Yale Law School is an exceptional case of inequality.

ANS: A DIF: Moderate REF: Getting That Piece of Paper (I.B)
MSC: Understanding

8. What does it mean to say that our society is credentialist about entry into certain profession, such as medicine?
a. One must enter as a novice and is promoted based on experience and demonstrated skill.
b. One gains entry into these professions based on family and social connections.
c. One must go through a process for formal schooling and certification.
d. One must purchase a license or other qualifying documentation or registration.

ANS: C DIF: Easy REF: Getting That Piece of Paper (I.B) | InQuizitive
MSC: Understanding

9. Which of the following is defined as a complex group of interdependent positions that together perform a social role and reproduce themselves over time?
a. a social identity c. a theory
b. a social institution d. anomie

ANS: B DIF: Easy REF: What Is a Social Institution? (II)
MSC: Remembering

10. As your textbook author notes, the most agesegregated social institution in our society is a
a. hospital. c. prison.
b. mental institution. d. fouryear college.

ANS: D DIF: Easy REF: What Is a Social Institution? (II)
MSC: Remembering

11. The Philip Morris Company changed its name to Altria in an attempt to create a new
a. brand of cigarettes. c. social identity.
b. defense against lawsuits. d. multinational company.

ANS: C DIF: Easy REF: What Is a Social Institution? (II)
MSC: Remembering

12. The “grand narrative” that constitutes a social identity
a. is nothing more than the sum of individual stories told between pairs of individuals.
b. remains the same throughout time within the same social group.
c. can be defined only by the individual, so it is subjective.
d. is subjective and therefore easy to change.

ANS: A DIF: Moderate REF: What Is a Social Institution? (II)
MSC: Remembering

13. In government, many social actors such as senators, legislative aides, and voters work together as a complex group of interdependent parts to influence society. Seen in this light, government is a
a. social construction.
b. figment of the sociological imagination.
c. society.
d. social institution.

ANS: D DIF: Easy REF: What Is a Social Institution? (II)
MSC: Applying

14. Social institutions often appear monolithic and unchanging. The sociological perspective is that
a. social institutions are socially constructed and changeable.
b. modern social institutions are socially constructed, but premodern institutions were unchanging.
c. family is relatively monolithic, whereas government and education are changeable.
d. each institution must be understood on its own terms; no generalizations regarding social construction are possible.

ANS: A DIF: Easy REF: What Is a Social Institution? (II)
MSC: Understanding

15. Although most U.S. universities have no official language, students and faculty typically expect the lectures, syllabi, and reading materials to be presented in English. Any faculty or students attempting to change this practice to any language other than English would encounter many practical obstacles, based on how the university is organized. This illustrates the importance of
a. social roles.
b. social institutions.
c. social norms.
d. the sociological imagination.

ANS: B DIF: Moderate REF: What Is a Social Institution? (II)
MSC: Understanding